top of page

Oedeemtherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van een abnormale ophoping van vocht in het lichaam, (lymf)oedeem. Normaal gesproken wordt overtollig vocht uit de lichaamsdelen afgevoerd via de aderen. Wanneer er problemen spelen binnen de bloedsomloop kan er vocht blijven zitten wat normaal gesproken afgevoerd dient te worden, dit veroorzaakt vochtophopingen. Vaak komt dit door een onderliggende aandoening, zoals vaatproblemen, operaties of na behandeling van (borst)kanker middels operatie, bestraling en/of chemotherapie. Ook een verminderde pompfunctie van het hart (hartfalen) of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.

 

Oedeem in de benen is niet moeilijk te herkennen: als u uw vinger enige tijd stevig in de huid drukt en dan weghaalt, ziet u een putje in het been. Kortademigheid, vooral bij inspanning of bij plat liggen ('s nachts), kan een teken zijn van oedeem in de longen. Als u in enkele dagen meer dan 1-2 kilo aankomt in gewicht, kan dat het gevolg zijn van oedeem.

 

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren middels oefentherapie gericht op het activeren van spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen. De oedeemfysiotherapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek wordt vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kunnen bandages, tape en therapeutische kousen worden gebruikt om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. De oedeemfysiotherapeut van Fysio Sport & Therapie heeft zich ook gespecialiseerd in de oncologiefysiotherapie en is aangesloten bij Fyneon (Fysiotherapie Netwerk Oncologie).

Voor meer informatie met betrekking tot mogelijkheden en vergoedingen kunt u terecht bij een van onze medewerkers aan de balie of uw fysiotherapeut.

 

·       Wees matig met zout. Zo houdt u minder vocht vast en daalt de bloeddruk.

·       Zorg voor voldoende beweging. Dit stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in de benen, waardoor het vocht kan verminderen.

·       als u last heeft van oedeem of hartfalen, controleer dan enkele malen per week uw lichaamsgewicht.

bottom of page