top of page

Valpreventie

valpreventie2.jpg

Vallen is een groot probleem bij ouderen, met verstrekkende gevolgen zowel lichamelijk als psychosociaal. 1 op de 3 mensen boven 65 valt minstens 1 x per jaar en het aantal valincidenten neemt toe met de leeftijd. Doordat mensen steeds ouder worden , zal het totaal aantal valpartijen, en daarmee het aantal botbreuken, naar verwachting steeds meer toenemen.

Het valpreventieprogramma "Vallen verleden tijd" is ontwikkeld voor mensen van 60 jaar en ouder met valrisico. Er wordt gericht functioneel getraind om mobiliteitsproblemen, balans, loopvaardigheid en kracht te verbeteren. Deze problemen brengen een verhoogd risico met zich mee. Uit onderzoek is gebleken dat door deelname aan het programma het risico om te vallen met bijna 50 % daalt en dat 70% van de deelnemers minder valangst hebben. Dit relatief kortdurende oefenprogramma is dus uiterst effectief in het terugdringen van het aantal valincidenten.

Het programma bestaat uit 6 lessen van 1,5 uur (1 x per week). Er wordt geoefend op een hindernisparcours, daarnaast is sport- en spel een onderdeel, evenals kracht en conditietraining. Voorlichting en advies over factoren die een vergrote kans op vallen geven, looptraining, en bewustwording komen aan bod tijdens de training. Voorafgaand en na afloop van het programma worden tijdens een intake en out take enkele balans- en looptesten gedaan. De trainingen worden geleid door ervaren fysiotherapeuten / ergotherapeuten met nascholing op het gebied van valpreventie.

Voor meer informatie met betrekking tot de mogelijkheden, tijden en vergoedingen kunt u terecht  bij een van onze medewerkers aan de balie of uw fysiotherapeut.

Klik hier voor de folder: Valpreventie (PDF)

bottom of page