Reumatoïde Artritis
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. De meest bekende vormen hiervan zijn Reumatoïde Artritis, Bechterew, Artritis Psoriatica, Poly-Artritis en Fibromyalgie. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aandoening, jong en oud. De meeste mensen met reuma hebben last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Hierdoor is bewegen vaak moeilijk en dit kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Reuma is grillig. De klachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken. Klachten voorkomen en verminderen.
Ergotherapie kan vanuit verschillende doelen mensen met RA ondersteunen:
-
pijnverlichting (verergering van) klachten voorkomen
-
zelfredzaamheid bevorderen
-
optimaliseren van het uitoefenen van werk/opleiding/huishouden
-
optimaliseren van mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding en sociaal leven
Essentieel voor het verminderen en voorkomen van klachten is het beschermen van de gewrichten. De ergotherapeut is hierin gespecialiseerd. Bij gewrichtsbescherming wordt een gewricht zodanig belast dat het deze belasting gemakkelijk aankan. Cliënten die hier structureel alert op zijn, kunnen zo zelf bijdragen aan minder pijn, ontstekingen en spanning of druk op de gewrichten. Bovendien blijven de gewrichtsstructuren, spieren en pezen beter in takt, wat het risico op vergroeiingen verkleint. De ergotherapeut geeft ook adviezen over leefstijl en belastbaarheid. Denk aan:
-
keuzes maken in de activiteiten die iemand wel/niet doet;
-
de verdeling van activiteiten over de dag en week.
​
Er bestaan veel hulpmiddelen en voorzieningen voor mensen met RA. Bijvoorbeeld pottenopeners, hulpmiddelen voor het aantrekken van kousen, aangepaste keukenmessen en andere huishoudelijke hulpmiddelen, aangepast toetsenbord en muis, schrijfhulpmiddelen etc. Cliënten vinden het vaak moeilijk daar zelf een keuze in te maken. De ergotherapeut adviseert, geeft aan waar hulpmiddelen verkrijgbaar zijn, stelt vrijblijvend testmateriaal beschikbaar en begeleidt bij het thuis oefenen. Zo nodig bekijkt de therapeut of vergoeding via de zorgverzekeraar of gemeente mogelijk is.
• werkplekonderzoek en -advies;
• coaching; op de werkplek begeleiden bij het in praktijk brengen van adviezen;
• voorlichting en advies; aan werknemer, werkgever en collega’s.
​
Voor meer informatie met betrekking tot mogelijkheden, tijden en vergoedingen kunt u terecht bij een van onze medewerkers aan de balie of uw ergotherapeut.